Herr: Halvtid i basketettan-säsongen 2017/2018

Halva säsongen är spelad, 8 matcher i vinstkolumnen, 3 i förlustkolumnen  och Norrorts håller en tredjeplats i Basketettan norra för herrar. Fryshuset leder med endast 1 förlust, och på andra plats hittar vi Blackeberg, med 2 förluster. Bakom oss ligger Nacka på 4 förluster och BG Luleå på 3 förluster.

Ettan och tvåan i serien går till Final Four i april. Segrarna i respektive semifinal är sedan kvalificerade för spel i nästa års Superetta. Vårt mål är att knipa andraplatsen i den norra serien.

För att knipa andraplatsen kommer vi – först och främst – att behöva komma före Blackeberg. Fryshuset är det nog inte mycket att göra åt. Att tro att Fryshuset skulle förlora två matcher, i kombinationen med att vi slår dem i inbördes möten (-29 poäng), samtidigt som vi går rent, dvs inte förlora någon annan match, är nog att hoppas på för mycket.

Frysen har sett mer och mer stabilt ut under säsongen. Och när de lämnat det mer styrda spelet, för ett read-offense, så spelar de betydligt mycket bättre. Visst att de kan gå på någon förlust, men mer än så blir det knappast.

Blackeberg och vi håller en jämbördig standard, det visade inte minst vår match i Vällingbyhallen som gick till 2 förlängningar, och som vi förlorade med 6 poäng. Det mest troliga är att Blackeberg och Norrort kommer att göra upp om andraplatsen i serien. Även om man inte skall räkna bort vare sig Nacka eller BG Luleå.

Framför allt det unga Luleå kommer troligtvis att utvecklas mer och mer. Ett tydligt exempel på detta är att de var det enda laget som besegrade Fryshuset. Det återstår naturligtvis att se vem som tar över som coach efter Fredrik Joulamo, Fredrik som blir landslagsansvarig på förbundet. Men gissningsvis kommer Luleå att bli ett av de tre topplagen. Dock kommer de knappast ställa upp i ett kval till Superettan.

Nacka då?

Det känns som om Nacka är lite av ett motionslag, det visar inte minst de fyra förlusterna de har tillskansat sig under hösten. För att hänga med i Basketettan, måste man ha en seriös inställning och träna ordentligt, oavsett hur duktig man är/har varit. Så stalltipset är att Nacka slutar 4-5 i tabellen.

Ser man till de individuella prestationerna i Norrort, ser man att David Niklasson snittar flest poäng per match, 22,7 poäng. Marcus Friman har bäst snitt på returtagningen 9,6. Niklas Wåhlen har högst snitt på 3:or 50 %. Flest assist hade Jimmy Lundin i den matchen han var med och spelade mot Luleå, 5 assist.

Vår bästa tid är nu, eller som original låten heter ”The best of times” – skriven av Jerry Herman. Norrorts bästa tid är tredje perioden, då vi snittar 24 poäng, att jämföras med första periodens 20 poäng, eller andra periodens – ynka – 19 poäng. Fjärde perioden snittar vi 21,5 poäng.

De fem spelarna som producerar bäst tillsammans är David Niklasson, Carl Tjernberg, Marcus Friman, Kasper Adolfsson och Tim Ljunggren. Den femman har + 25 i effektivitet, att jämföras med den näst bästa femman, som har +12. Så här finns det utvecklingsmöjligheter – i samspelet – för oss som lag!

Slutligen går vi mot strömmen om man ser till statistiken hemma/bortamatcher – vi är effektivare på bortaplan. Vi skjuter med högre procent, oavsett om det gäller treor, tvåor eller straffkast. Vi tar fler returer på bortaplan. Vi har fler assist och vi har färre turnovers, dock foular vi mer på bortaplan.

Därmed stänger vi 2017 och önskar alla ett riktigt Gott Nytt År!

Första matchen 2018 spelas torsdagen den 11 januari kl. 19:00, borta mot Lidingö i Hersbyhallen. Den första hemmamatchen spelas lördagen den 20 januari kl. 16:00 i Tibble CC.

Anders Lemmeke
Coach 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *