Alla USM-lagen vidare till omgång 3

Foto: Johan Paulin
 
Norrorts samtliga lag – HU17 (direktkvalificierade efter omgång 1), DU17, HU19 och DU19 – är kvalificerade till omgång 3 i USM efter att ha vunnit alla åtta matcher i helgen. En fin första notering i Norrorts historia! 
 
HU19 åkte tåg upp till Sundsvall och var piskade att vinna sin grupp i möten mot Spånga, Sundsvall och Huddinge, och lyckades med god marginal. De är nu ett av tolv lag som är vidare till omgång 3. Läs coach Anders Lemmekes referat från helgen på Norrorts hemsida.

Inför hemmapublik och med ett fantastiskt arrangemang i ryggen, ordnat av Norrorts ruinterade föräldrastab, fick DU19 och DU17 spela på hemmaplan i Byängshallen. En av många avgörande faktorer för slutresultatet. Stort tack till er alla!

DU19 ställdes mot KFUM Central och Fryshuset i en tre-lags grupp där vinnaren var garanterade avancemang till omgång 3. I den första matchen mot Central inledde gästerna starkast och var på hugget från start. Norrorts-tjejerna darrade och fick se sig i ett rejält underläge redan efter första perioden, 12-28. Coach Mattia Guarenghi ställde då upp laget i en 2-3 zon som fick omedelbar effekt, Central kunde inte svara, Norrort vaknade till och återupphämtningen startade. Efter fyra perioder stod tjejerna som segrare med 1-poängs marginal, 58-57. Matchens lirare i Norrort: Rebecka O´Connor. 

På söndagen väntade Fryshuset i en gruppfinal. Ett Fryshuset som vunnit sin match mot just nämnda Central med 25 poäng…. En grannlaga uppgift för tjejerna som nu skulle få möta ett lag med flertalet skickliga spelare. Med den framgångsrika 2-3 zonen i bakhuvudet valde Norrorts-coacherna dock att starta i man-man försvar för att testa spelarnas kapacitet att svara upp mot Fryshusets 1-1 spel. Och med vilket tryck tjejerna startade matchen! Fryshuset fick direkt problem att skapa mot ett sammanhållet försvar och hamnade tidigt i svårigheter, Norrort  tryckte på i fast breaks och höll inledningsvis ett mycket högre tempo. gled ifrån titt som tätt med en 6-10-poängsmarginal som Fryshuset sakta men säkert knaprade ifatt – och så skulle det komma att se ut, gång på gång. I den fjärde perioden försvann det magiska trycket och Fryshust var ikapp och satte en 2:a på buzzern. Lika (72-72) och förlängning. Lugnet och fokuset behölls dock, Norrorts lagkänsla och höga fart fick Fryshuset att kapitulera. Vinst med 80-87 och klara för omgång 3! Matchens lirare i Norrort: Viktoria Galyas.

Omgångens lirare: Hanna Bielke, Norrort.

Potentiella motståndare i omgång 3: Södertälje BBK, Alvik, IK EOS, AIK Basket, Norrköping Dolphins, BG Luleå, Uppsala.

DU17 har länge kämpat mot skador och sjukdomar som hindrat dem från kontinuitet i träning och match.  Känslan var oviss inför denna omgång, skulle det gå vägen? På andra sidan halvplan väntade i ordning Central, Team North West och Lobas.

Trots en del nervositet från Norrorts sida lyckades aldrig Central hota Norrort som fick bra utdelning framåt i alla fyra perioder (22, 27, 25 och 24 poäng) tack vare starka attacker och skickligt 3p-skytte. Alla Norrort-tjejerna hamnade i protokollet och vinsten var ett faktum, 98-42. Matchens lirare i Norrort: Alma Dejus.

Team North West (TNW) lag är stort och starkt, men tack vare en fantastisk första period med hög utdelning från 3p-land – ”Vad duktiga ni är på att skjuta”, som en av TNW-coacherna sa efteråt- och att tjejerna lyckades justera individuella taktiska detaljer för att styra motståndarna i rätt riktning lyckades Norrort kamma hem ytterligare en vinst, 68-80. Matchen lirare i Norrort: Rebecka Ekström.

Eftersom TNW vunnit mot Lobas och Lobas i sin tur vunnit mot Central så skulle det kunna bli ett getingbo med beräkning av målskillnad och målkvot ifall Lobas vann nästa match mot Norrort och TNW vann sin sista match mot Central. Detta trots två inledande segrar för Norrorts del. De tre främsta lagen hade då nämligen hamnat på 2-1 i tabellen. Det var en situation Norrrot helst av allt inte ville hamna i. Så matchen mot Lobas kändes ”avgörande” på många sätt och vis för att garantera vidare avancemang. Likt de två inledande matcherna började Norrort dock starkt och skapade tidigt en marginal i första perioden (29-16). Skillnaden skulle inte bli så mycket större i slutändan, för Lobas – väl medvetna om de egna chanserna att ta sig vidare i USM – stretade emot tappert genom att tidigt slänga in en 1-3-1 zon som genererad en del steals. Norrorts coach Mattia Guarenghi fick i halvtid svara upp med en taktisk genomgång av ”hur attackera zonen” och fick ett bra gensvar från tjejerna, som började positionera och röra sig bättre i luckorna samt försökte passa bollen till friare lägen. Trots ett vilt kämpande Lobas så höll Norrort distansen matchen ut, och putsade den inledande 13-poängsmarginalen till en 19-poängsvinst, 90-71. Matchens lirare: Fanny Hahne.

Potentiella motståndare i omgång 3: KFUM Uppsala, AIK, Luleå Basket, Södertälje BBK, Marbo Basket, Team North West, Lobas Basket.

Stort grattis till alla Norrortslagen, nu väntar fler värdematcher mot ännu tuffare motstånd i USM omgång 3. Det ser vi fram emot!

/Angelica Gabrielsson