HU19: USM-helg Sundsvall

USM-helg Sundsvall
Norrorts HU19 åkte till Sundvall för den andra omgången i SM. Förutsättningarna var enkla, vinna gruppen och gå vidare, eller komma på plats 2-4 och få respass ur SM-spelet. Inte nog med att det stod motståndare på andra sidan planhalvan, vi fick även slåss mot vädergudarna, som hade sänt sin vrede över – bland annat – Sundsvall.

Tidig avfärd med tåg från den kungliga huvudstaden och ankomst runt 11 bläcket till Sundsvalls central. Raderna ut dikten ”Tomten” av Viktor Rydberg passade bra in i det vinterlandskap vi anlände till

”Månen vandrar sin tysta ban
snön lyser vi på fur och gran
snön lyser vit på taken
endast tomten är vaken”

Nu vet vi ju inte om tomten befann sig just i Sundsvallstrakten denna kalla februarihelg. Men i övrigt passar raderna bra in i klimatbilden.

Från Sundsvalls central var det gåsmarsch i kylan, de dryga 20 minuterna till hallen, och match mot Spånga basket.

Matchen städades av ganska enkelt och vi segrade med 100, mot 39. Lite loj uppvärmning, men vi klarade ändå av att tända till när matchen började. Svårt att köra en halvdan uppvärmning, och sedan tro att man helt plötsligt ska kunna slå om och spela bra anfall, bra försvar, blockera ut bra, vara aggressiv på offensiv retur och så vidare. Detta är något vi talade om och som vi måste jobba med och bli bättre på.

Kall promenad tillbaka till hotellet och middag.

Söndagen började med en stärkande hotellfrukost och därefter ny promenad till hallen och match mot Sundsvall. Vi startade starkt, men Sundsvall ville inte ge slaget förlorad, utan kämpade på och stretade emot. Den 30 poängsledning vi hade spelat oss till var helt plötsligt nere under 20, och det blev lite hönsgård i vårt spel. Helt plötsligt steg känslorna över våra huvuden, vilket sällan skapar bra förutsättningar för att spela basket. Timeout.

Efter timeouten landar känslorna under huvudnivå, och vi kan återigen använda huvudet till att ta bra beslut. Vi rider ut stormen och vinner även denna match med 58-89. I halvtid satte vi upp målet att hålla Sundsvall på under 60 poäng i matchen. De sista anfallen utnyttjar vi tiden och spelar långa anfall för att klara målet.

I sista matchen möter vi Huddinge, som har slagit både Spånga och Sundsvall – gruppfinal och avgörande, vem som går vidare till nästa omgång.

Huddinge hade några duktiga spelare, bland annat den spelare som utnämndes till omgångens MVP. Vi bestämde oss för att försöka plocka bort honom hur matchen. Marcus Linnarsson får uppdraget att punktmarkera honom över hela planen, och när Marcus tröttnar kliver Teo Lind in och fortsätter spela tufft och bra försvar. Som grädde på moset väljer vi även att attackera honom och ytterligare en duktig spelare i våra anfall, allt för att öka pressen på dem.

Vi har en bra bredd och jämnhet i laget och har kunnat spela runt hela laget. Alla 12 spelare har fått både ordentligt med speltid och kunnat vila i de 2 första matcherna. Huddinge har gått hårt på sina bästa spelare. Taktiken lyckas bra. Slutligen foular dessa 2 spelare ut sig och Huddinge tappar sin spetskompetens.

Vi kan defilera in i mål och segrar med 89-50. Seger i gruppen och vi är ett av 12 lag som går vidare till tredje omgången i U19 SM.

Matchens lirare mot:
Spånga – Liam Larsson
Sundsvall – Marcus Linnarsson
Huddinge – Gustaf Tjernberg

Möjliga motståndare i omgång 3
Luleå BG
Östersund
Uppsala
AIK
Hammarby
Tureberg
Malbas
Norrköping
Eos
Fryshuset
Alvik

Omgång 3 spelas i 4 stycken 3-lagsgrupper, där segraren i varje grupp går vidare till Final Four 20-22 april i Norrköping. 

/Coach Anders Lemmeke